Zimske počitnice v Prekmurju – prenašanje žabic čez cesto

Akcija »Pozor, žabe na cesti!« se je v Krajinskem parku Goričko v letu 2024 pričela 19. februarja s postavljanjem mrež ob državni cesti Cankova-Kuzma in ob lokalni cesti na vzhodni strani Ledavskega jezera. Po postavitvi mrež sledi vsakodnevno prenašanje dvoživk čez cesto. Vsak večer se ob mrežah naberejo krastače, navadni in veliki pupki, rosnice, zelene žabe, plavčki, sekulje in zelene rege, ki jih zaposleni v JZ KP Goričko z občasno pomočjo prostovoljcev, prenašamo do varnega zavetja v jezeru.

Svojo izkušnjo in navdušenje pri opravljanju prostovoljnega prenašanja dvoživk ob Ledavskem jezeru v Krajinskem parku Goričko sta z nami delili Ajda in Eva Brinar. Akcije "Pozor, žabe na cesti!" sta se Ajda in Eva udeležili skupaj z babico Anko, ki je poskrbela za prevoz in ustrezno opremo. Njuno navdušenje in prizadevnost pomagati dvoživkam želimo deliti tudi z vami, spoštovani bralci naše spletne strani. Ajda je pripravila zapis, Eva pa nam je narisala čudovito risbico.

Hvala Ajdi, Evi in Anki Brinar za pomoč.

 Ajda Brinar, Novo mesto

Zimske počitnice v Prekmurju – prenašanje žabic čez cesto

Del zimskih počitnic sem preživela pri babici in dedku v Prekmurju.

Posebej mi je v spominu ostal večer, ko sva se z babico odpeljali na Goričko. Tam je v vasi Krašči jezero, kjer je veliko žabic. Žabice se vsako jesen odpravijo čez cesto v gozd. Spomladi se vračajo nazaj proti jezeru. Takrat jih avtomobili veliko povozijo. Že nekaj let poteka akcija prenašanja žabic čez cesto. Potrebovala sem visoko vedro, luč in odsevni jopič. Žabice ob cesti ustavi postavljena mreža. Žabice smo pobirali v vedra, nato čez cesto odnesli proti jezeru in jih odložili. Iz vedra se je slišalo glasno oglašanje žabic.

Najbolj me je presenetilo to, da so samice večje od samcev in da one nosijo samce čez cesto. Samci se med potjo čez cesto ustavljajo, se ozirajo nazaj in čakajo na samice. Na eni samici je bilo tudi več samcev. Veliko jih ne bi prišlo na drugo stran ceste. Gospod, ki je vodil akcijo, mi je povedal veliko zanimivih stvari o žabicah. Spoznala sem zeleno žabo, rjavo žabo, krastačo, rosnico in tudi pupka.

Ker imam zelo rada živali, sem bila zelo zadovoljna, da sem lahko pomagala. Reševanje žabic mi je popestrilo počitnice. Prvič sem sodelovala pri takšni akciji in bila sem zelo navdušena. 

Naslednje leto se bom gotovo vrnila.


Eva je svoje navdušenje predstavila na risbici